Magnezyum, vücutta, kan şekeri regülasyonundan kas, kemik ve iskelet sistemi sağlığına kadar birçok rol oynar. Magnezyumu gıdalarla ya da gıda takviyeleriyle mutlaka vücudumuza almamız gerekmektedir. Bu sayede hem sağlığımız gelişir hem de yaşam kalitemiz artar. Magnezyum faydaları ise saymakla bitmez. Gelin hep beraber inceleyelim.
Magnezyum Nedir?
Magnezyum, vücudun işlevleri için gerekli olan elzem minerallerden biridir.
Magnezyumun Vücuttaki Başlıca Görevleri Nelerdir?
- Kan şekerinin düzenli seyretmesine yardımcı
Magnezyumun, glukoz ve insülin dengesinin sağlanmasında etki gösterebileceği ile ilgili bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.
- Spor performansının artmasında etkili
Yapılan bilimsel çalışmalar, düzenli olarak magnezyum kullanımının spor sırasında oluşabilecek kas kramplarının önlenmesine yardımcı olduğunu bildirmektedir.
- Vücuttaki enflamasyonun azalmasına yardımcı
Düşük magnezyum alımı, yaşlanma, obezite ve kronik hastalıkları beraberinde getirir. Bu hastalıkların temelinde yatan sebeplerden biri de vücuttaki enflamasyondur. Bundan dolayı düzenli olarak magnezyum içeren besinler tüketilmelidir.
- Kas ve kemik sağlığının gelişmesinde etkili
Magnezyumun yaklaşık %99’u kemiklerde bulunur. Yeterli magnezyum tüketimi kas ve kemik hastalıklarının azalmasına yardımcı olur. Osteoporoz riskini önler.
- Depresyon tedavisine destek
Yapılan bilimsel çalışmalarda, düşük magnezyum seviyelerinin depresyon vakalarındaki artış ile bağlantılı olabileceği düşünülüyor. Bundan dolayı magnezyum içeren besinlerin tüketilmesi öneriler arasında yer alıyor.
- Uyku kalitesinde artış
Beslenme planında magnezyum içerikli gıdaların olması, özellikle kadınlarda gündüz görülen uyku halinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
En Çok Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?
- Yeşil yapraklı sebzeler
- tam tahıllı ürünler
- kuru baklagiller
- sert kabuklu meyveler
Magnezyum açısından zengin doğal gıdalardır. Bu besinlerin az tüketilmesi, magnezyumun yetersizliğine neden olmaktadır.
Kaynaklar:
- Altura BT, Brust M, Bloom S, Barbour RL, Stempak JG, Altura BM. Magnesium dietary intake modulates blood lipid levels and atherogenesis, Proc Natl Acad Sci USA 1990;87(5):1840-1844.
- Ohira T, Peacock JM, Iso H, Chambless LE, Rosamond WD, Folsom AR. Serum and dietary magnesium and risk of ischemic stroke: the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Am J Epidemiol 2009;169(12):1437-1444.
- Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr 2012;95(2):362-366.
- Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients, 10(10), 1354.