Duygusal yeme; öfke, sinir, kaygı gibi negatif duygulara ya da sevinç, mutluluk, heyecan gibi pozitif duygulara bir tepki olarak meydana gelen aşırı yeme durumudur.
Duygusal Yeme Kimlerde Meydana Gelir?
Normal kilodaki bireylerde ve obez bireylerde görülebilir. Bundan dolayı tam bir sınıflandırma yapmak aslında mümkün değildir. Kısaca duygusal yeme eğilimi gösteren bireyler açlıklarını, duygu durum değişikliğinden mi yoksa fizyolojik durumdan mı kaynaklandığını ayırt etmekte zorlanırlar ve tükettiklerini gıdaların miktarını ölçemezler. Yani açlık ve tokluk halini ayırmada zorluk çekerler.
Duygusal Yeme Nedenleri
Özellikle stres kaygı ve öfke gibi olumsuz duygular içinde iken bu duyguların baş etmek ya da bu duygulardan kaçmak için duygusal yeme ortaya çıkmaktadır. Duygusal yeme sendromu yaşayan bireyler kendini daha iyi hissetmek ve olumsuz duyguları olumlu duygular ile değiştirmek için yiyecek arayışına girerler bir süre sonra bu yiyecekler öğün sınırlaması olmadan kişinin elinin altında duraksız olarak yediği bir döngüye dönüşür. Bunun temeli ise kişinin kendi duygularının farkında olmamasından kaynaklanır.
Ne Yapmalı?
Öncelikle yediklerinizi yazmakla başlayabilirsiniz. Bu sayede hangi yiyeceklere daha fazla eğilim gösterdiğinizi tespit edebilirsiniz. Sonra bunun farkına vararak karnınızın geçekten aç olup olmadığını kendinize sorabilirsiniz. Sizi negatif duygulardan kurtarmaya yardımcı olacak yoga ve meditasyonu hayatınıza katabilirsiniz.
Evde sağlıklı fit tarifler yaparak duygusal yeme dönemlerinizde daha sağlıklı beslenebilirsiniz.
Duygusal yeme durumunun üstesinden gelemiyorsanız İzmir Diyetisyen Gizem Tunçtürk’ten ücretsiz ön görüşme randevusu alarak Bayraklı ofisinde görüşebilir, ya da direkt online diyetisyen hizmeti talep edebilirsiniz.