spirulina nedir

Spirulina Nedir?

Spirulina mavi-yeşil alg olarak adlandırılan ipliksi bir siyanobakteridir. 1974 yılında Birleşmiş Milletler Gıda Konferansında spirulinanın geleceğin en önemli gıdası olacağı vurgulanmıştır. Spirulina 1990’ların başında NASA tarafından astronotların beslenme planlarına dahil edilmiştir.

Spirulina Besin İçeriği ve Vücut için Faydaları

Spirulina, özellikle A, B2, B3 ve B12 vitaminler ile demir, magnezyum, kalsiyum ve potasyum minerallerini içermektedir. Ayrıca %60-65 oranında bitkisel protein içeriğine sahiptir. Bu oran soya fasulyesinden bile daha yüksektir.

Diyette yüksek miktarda protein tüketmek kas dokusunun güçlenmesine katkıda bulunmasının yanında, kolay sindirilmediği için yağ dokusunun enerjiye dönmesiyle yağ yakmanı hızlandırır.

Spirulina, ıspanaktan 58 kat, dana ciğerinden 28 kat daha yüksek oranda demir içermektedir.

Bu sayede demir eksikliğinde kullanılması önerilen gıda takviyeleri arasındadır. Ayrıca B12 vitamini açısından da zengindir.

Spirulina kolestrol ve yağ içermez.

Antioksidan açısından oldukça zengindir. Bu sayede ise bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca içinde bulunan alfa-linalonik asit sayesinde vücuttaki kolesterolün seviyesini dengelemektedir.

Spirulina Nasıl Tüketilir?

Spirulina, toz ya da kapsül formunda satışa sunulmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek başta olmak üzere, demir eksikliği görülen kişilerde ve bitkisel protein tüketmekte zorlanan bireylerde her gün düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Spirulina plantesis’in güvenilirliği birçok toksikolojik çalışmayla ispatlanmıştır. 2012 yılında ise FDA (Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından sağlık için günlük 3-10 g tüketilmesi önerilmiştir (1).

post-img
Prev post

Fit Diyet Omlet Tarifi

Next post

Duygusal Yeme

post-img
Bültenime Abone Ol