aspartam ve sakarin tatlandırıcılar

Neden Aspartam Tatlandırıcı Tüketmemeliyiz?

Son yıllarda tatlı sektörü başta aspartam ve sakarin olmak üzere inanılmaz derecede tatlandırıcı kullanmaya başladı. Bir bavul aspartam neredeyse bir kamyon şekerin tadına eşit tat veriyor yani şekerden çok daha fazla tatlı. Bu sebepten çoğu baklavacı baklavayı yarı fiyatına satıyor…

Dünyada yaklaşık 6 bin hazır yiyeceğin içinde aspartam yer alıyor. Yaklaşık 4 bin hazır yiyecekte de diğer tatlandırıcılar kullanılıyor. Ancak market raflarındaki paketli gıdaların içinde kaç mg aspartam kullanıldığına ilişkin hiçbir bilgi yer almıyor. Obez ve kilolu kişilere ise şeker yerine tatlandırıcı içeren ürünleri kullanılması tavsiye ediliyor.

Ama ne yazık ki bu doğru bir yöntem değil.

Çünkü aspartamın içinde %40 oranında sinirsel bir uyarıcı olan aspartik asit bulunuyor. Aspartam içeren bir üründen yüksek oranda tüketildiğinde %50 oranından beyin için zararlı olan fenilalanin ve %10 oranında metil alkol bulunuyor. Metil alkolde vücutta birçok zararlı etkiye sebep olan kanserojen formaldehite dönüşüyor. Yani aspartam içeren gıdaları tüketmek hiç de sanıldığı kadar masum değil.

Aspartamın zararları saymakla bitmiyor.

Çarpıntı, huzursuzluk, tat kaybı, baş ağrısı, unutkanlık, migren, ciltte döküntü, kas spazmları ve çağımızın sorunu şişmanlığı beraberinde getiriyor.

Aspartam Tatlandırıcı Gerçekten Şişmanlığa Yol Açıyor mu?

Sıfır kalori olan aspartam nasıl şişmanlığa sebep oluyor diyebilirsiniz. Ama gerçek böyle. Bunun temel nedeni de aspartamın %90’ını oluşturan aspartik asit ve fenilalalnin isimli amino asitlerdir. Bu iki aminoasitte insülin salgısını arttırıyor. Ortamda şeker olmadığı için insülin kanda açlık şekerini düşürüyor. Doğal olarak karnımız acıkıyor ve daha fazla yiyoruz. Yüksek miktarlardaki fenilalalnin serotonin gibi sinir ileticilerini azaltıyor. Serotoninin azlığı depresyona yol açtığı gibi iştahı da arttırıyor. Yani kalorisi sıfır olan yiyeceklerde bizlere kilo aldırıyor. Yani diyet, light, şeker ilavesiz ve sıfır şeker olarak satılan ürünler aslında kilo aldırabiliyor.

Paketli gıda tüketirken içinde tatlandırıcı olmamasına özen gösterin ve olabildiğinde paketli gıdalardan uzak kalmaya çalışın, sağlıklı günler dilerim.

Tatlı ihtiyacınızı sağlıklı ve lezzetli yiyecekler ile gidermek için sağlıklı fit tarifler sayfamı inceleyin.

Tatlandırıcılar ve beslenmemizdeki yeri hakkında İzmir Bayraklı’da bulunan ofisimde ücretsiz ön görüşme randevusu alarak aklınıza takılanları sorabilirsiniz.

post-img
Prev post

Depresyon ve Beslenme

Next post

HIV Pozitif Bireyler Nasıl Beslenmeli?

post-img
Bültenime Abone Ol