sınav döneminde beslenme

Sınav dönemlerinde öğrenciler stresli olabiliyor ve beslenmelerine dikkat etmeyip bazı problemlerle karşılaşabiliyor. Peki, sınav döneminde nasıl beslenmeliyiz?

Kahvaltıyı Atlamayın

Güne dinç başlamanın en önemli kuralı sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yapmaktır. Kahvaltı sırasında süt, yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, sebze-meyve mümkün olduğunca tüketilmelidir. Kahvaltı yapmak, dikkati toplamak ve zihinsel performans için destekleyicidir. Kahvaltı yapmadan güne başlandığında ilerleyen saatlerde baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Öğün Atlamayın

Bazen çalışmaya dalarak öğün atlayabilirsiniz ancak açlık belirtilerinizi görmezden gelmek ve bir öğünü atlamak dikkat dağınıklığına sebebiyet vereceği için başarınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

Beynimizin kullandığı tek enerji kaynağı glikozdur. Basit şekerler glikoz seviyenizi yükseltip sonra aniden düşürdüğü için kompleks karbonhidratlardan tüketmelisiniz. Kompleks karbonhidratlar sık sık acıkmadan odaklanmanıza yardımcı olacaktır. 

Sizi tok ve odaklanmış tutmak için öğünlerinize dahil edebileceğiniz bazı yiyecek örnekleri şunlardır:

  • Kompleks Karbonhidratlar:  Bulgur, kinoa, chia gibi tahıllar, tam tahıllı ve tam taneli ekmekler, tatlı patates gibi nişastalı sebzeler
  • Proteinler: Tavuk, hindi, balık, köfte ve az yağlı kırmızı et.
  • Sebzeler: Kabak, semizotu, patlıcan gibi her tür sebze

Atıştırmalıklar Önemlidir

Stresli ve endişeli hissettiğimiz zaman cips, şeker, kurabiye gibi tatlı veya tuzlu bir şeye ihtiyacımız olduğunu hissedebiliriz. Yüksek miktarda şeker ve tuz tüketmek yalnızca boş kalori sağlamakla kalmaz (besleyici kalori içermez), aynı zamanda kısa süre sonra kendinizi acıkmış hissetmenize de neden olur. Bundan dolayı işlenmiş ve paketli gıda tüketiminden uzak durmalısınız.

Karbonhidratlar beyninizin için enerji kaynağıdır ancak karbonhidratın kalitesi önemlidir. Uzun süreli enerji için tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi lif içeren atıştırmalıklar yemelisiniz.

Alışverişte taze meyve, çiğ sebzeler, kuruyemişler gibi sağlıklı atıştırmalıklar satın almalısınız. 

Omega-3 Yönünden Zengin Besinler Tüketin

Omega-3 yağ asitlerinin sağlık açısından pek çok faydası vardır, ancak en çok beyin fonksiyonlarını destekleme özellikleri ile bilinirler. Öğünlerinize veya atıştırmalıklarınıza dahil edebilirsiniz. Chia tohumu, keten tohumu, ceviz, somon gibi yağlı balıkları yiyerek veya takviye alarak omega-3 tüketebilirsiniz.

Daha Az Kafein Tüketin

Yüksek kafein kısa süre için enerji artışı sağlarken, daha sonra gergin veya endişeli hissetmenize neden olabilir. Ayrıca vücudunuzun ne kadar kafeini tolere edebileceğine bağlı olarak, mide rahatsızlığı ve uykusuzluk yaşayabilirsiniz. Bundan dolayı gün içerisinde tükettiğiniz kahve miktarı 2 fincanı geçmemelidir. Diğer tüketeceğiniz içecekleri ise su, maden suyu veya bitki çayı olarak tercih edilirsiniz.

Bol Su İçin

Günde en az 2 litre su tüketmelisiniz. Özellikle meşgul olduğumuz zamanlarda su içmeyi unutulabilirsiniz. Susuzluktan dolayı baş dönmesi ve baş ağrısı yaşayabilirsiniz. 

Tüketeceğiniz su miktarını kilogram başına 30-35 ml olarak ayarlayabilirsiniz.

post-img
Prev post

Dash Diyeti Nedir? Dash Diyeti Örnek Menü

Next post

D Vitamini Hakkında Her Şey

post-img
Bültenime Abone Ol