deve dikeni

Deve dikeni veya meryemana dikeni olarak da bilinir. Asteraceae familyasından bir tıbbi bitkidir. Trakya, Batı ve Güneyanadolu bölgelerinde yetişmektedir.

Silybum marianum antioksidan, antieflamatuvar (inflamasyonu azaltıcı) ve antifibrotik (akciğerlerde yara dokusu iyileştirme) özelliği vardır. Kronik karaciğer hastalıkları, siroz ve karaciğer kanseri gibi rahatsızlıklarda kullanılır.

Silybum Marianum (Deve Dikeni)

Bu yazıda deve dikeni bitkisinin karaciğer yağlanması üzerine etkileri yer almaktadır.

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğerde fazla yağ birikimi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Karaciğer hücrelerinde yağlanma arttıkça iltihaplanma oluşur ve organ fonksiyonlarını bozar. Bu durum karaciğer hücrelerinin hasar görmesine neden olur ve karaciğer kanseri, siroza kadar çeşitli karaciğer rahatsızlıklarına yol açabilir.

non-alkolik karaciğer yağlanması
Non-alkolik karaciğer yağlanması (3)

Karaciğer Yağlanması Nedenleri

Yağ metabolizmasında karaciğer önemli görevlere sahiptir. Karaciğerin çalışması ve enzim dengeleri bozulduğu zaman karaciğer yağlanmaya ve büyümeye başlar. Karaciğerin yağlanmasında pek çok etken vardır. Bu etkenlerin başında sağlıksız beslenme rol oynamaktadır. Tüketilen besinlerin türleri, öğün sıklığı, öğün aralıkları ve öğün ile uyku arasındaki zaman dengeli ayarlanmadığında karaciğer yağlanması görülmektedir.

Beslenmenizde kullanabileceğiniz diyetisyenden sağlıklı fit tarifler için tıklayın.

Silybum Marianum’un (Deve Dikeni) Karaciğer Üzerine Etkisi Nedir?

İran Ahvaz Jundishapour Üniversitesi’nde 2009 yılında karaciğer biyopsisine bakılarak ALT, AST seviyeleri yüksek olan 20-50 yaş aralığında 100 non-alkolik karaciğer hastası iki gruba ayrıldı. 24 hafta boyunca bir gruba (50 kişi, 29 erkek ve 21 kadın) plasebo, diğer gruba (50 kişi 28 erkek 22 kadın) 280 mg silybum marianum oral olarak verildi. 24 haftanın sonunda ALT seviyesi Silyum marianum alan kişilerde %52, plasebo grubundaki kişilerde ise %18 düştüğü gözlenmiştir. Serum AST seviyesi Silybum Marianum alan kişilerde %62, plasebo grubundaki kişilerde ise %20 düştüğü gözlenmiştir. Sonuç olarak silybum marianum serum AST, ALT (transaminaz) seviyelerini düşürmede oldukça etkilidir. (1)

Avusturya’da 92’si alkolik karaciğer sirozu olmak üzere 170 karaciğer sirozu olan hastaya oral olarak 140 mg günde üç kez iki yıl boyunca Silybum Marianum verilmiştir. 83 plasebo hastası ile karşılaştırılmıştır. Hastaların hem ALT hem de gamma glutamil transferaz seviyelerinde gözle görülür bir düşüş gözlenmiştir. Bu çalışmanın en önemli bulgusu plasebo grubundaki hastaların ölüm oranı Silybum Marianum verilenlerin ölüm oranının iki katı olmasıdır. (2)

Kaynaklar:

1. Hashemi, S. J., Hajiani, E., & Sardabi, E. H. (2009). A placebo‐controlled trial of silymarin in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Hepatitis Monthly, 9, 265–270.

2. Vailati, A., Aristia, L., Sozze, E., Milani, F., Inglese, V., Calenda, P. O., … Marena, C. (1993). Randomized open study of the dose‐effect relation- ship of a short course of IdB 1016 in patients with viral or alcoholic hepatitis. Fitoterapia, 64, 219–228.

post-img
Prev post

Reyhanlı Hibiskuslu Limonata Tarifi

Next post

Dash Diyeti Nedir? Dash Diyeti Örnek Menü

post-img
Bültenime Abone Ol